Unicum in de dierenwereld

Wist je dat er maar één diersoort is op onze planeet, die 4 hoorns heeft? Het gaat om de chowsingha of vierhoornantilope (Tetracerus quadricornis). Deze kleine antilope (schouderhoogte van gemiddeld zestig centimeter en gewicht van zo’n 17 kilogram) leeft voornamelijk in India, al is er ook een kleine populatie in Nepal.

Het dier is roodbruin van kleur en de mannetjes bezitten de vier hoorntjes die typisch zijn voor de soort. Wijfjes zijn hoornloos. Dat komt omdat de hoorns voornamelijk gebruikt worden om te pronken en om te vechten voor vrouwtjes, waardoor ze dus alleen voor mannetjes van nut zijn.

Chowsingha’s leven hoofdzakelijk solitair en zijn uitsluitend herbivoor. Ze eten gras, kruiden, blaadjes, bloemen en fruit.

Er zijn nog zo’n 10.000 individuen in het wild. Hoewel de soort een vrij wijd verspreidingsgebied heeft, komt hij nergens veelvuldig voor. De soort staat als ‘kwetsbaar’ omschreven op de rode lijst van IUCN, en gaat achteruit door habitatverlies, habitatfragmentatie en stroperij. Want hoewel de chowsingha een beschermde soort is, is hij toch een gegeerde trofee voor sommige jagers die absoluut het enige vierhoornige dier ter wereld aan hun muur willen hangen.

(Bron: handbook of the mammals of the world 2 ‘Hoofed mammals’, foto: researchgate.net)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: