Soort versus ras

In mijn vorige blog stelde ik de chowsingha voor, de enige zoogdiersoort met vier hoorns. Ik kreeg daar een reactie op, namelijk dat er nog andere dieren zijn met vier hoorns. Zoals het hebridian schaap of het manx loaghtanschaap. Terechte opmerking! Alleen gaat het hier om rassen, en niet om soorten. En daar zit een belangrijk verschil.

Een soort is via natuurlijke selectie tot stand gekomen, en heeft een belangrijke plaats in het ecosysteem waarin die soort leeft. Als je een diersoort weghaalt uit dat ecosysteem, dan heeft dat vaak grote gevolgen voor de natuur omdat zo’n ecosysteem een goed geolied systeem is waarin elke soort zijn eigen plaats en functie inneemt.

Een ras, daarentegen, is via kunstmatige selectie gemaakt. De mens is hierin de sturende factor, niet de natuur. Mensen zijn begonnen met een in het wild levende soort en hebben daar vervolgens gericht mee gekweekt, zodat er kenmerken ontstonden die mooi of nuttig zijn voor de mens, maar die in de natuur niet altijd even handig zijn. Een typisch voorbeeld zijn onze hondenrassen. Zij stammen allemaal af van de wolf (Canis lupus) maar een Engelse buldog is met z’n kromme poten en stompe snuit niet bepaald handig wat betreft overleven in de natuur. Zo is dat met die schapenrassen ook. Ze stammen allemaal af van een wilde voorouder (Ovis aries) die slechts twee hoorns had. Via kunstmatige selectie zijn er veel verschillende rassen ontstaan, waaronder ook die vierhoornige rassen die hierboven aangehaald werden.

Maakt dat nu iets uit, dat onderscheid tussen ras en soort? Natuurlijk! Wilde diersoorten hebben een belangrijke biologische waarde, omdat ze een rol spelen in het ecosysteem. Als deze diersoorten verdwijnen heeft dat grote gevolgen voor de natuur. Rassen hebben vooral een culturele waarde. Ze vervullen een rol in functie van de mens. Maar als een ras uitsterft, dan heeft de natuur daar geen last van omdat rassen geen rol spelen in de natuur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: