Vanaf vandaag is onze bed and breakfast geopend!

Al wie kleiner is dan 5 centimeter, is van harte welkom 🙂

Want sinds vandaag is ons insectenhotel klaar!

Wil je ook graag onze inheemse wildlife een stapje vooruit helpen? Dan is een insectenhotel een goed idee! Niet alleen voor de inwonende insecten, maar ook voor alle bloemen die door deze nuttige kriebelbeesten bestoven worden, en voor alle dieren die zich voeden met desbetreffende kriebelbeesten.

Een insectenhotel verwerven is niet zo moeilijk. De meest eenvoudige manier is er gewoon eentje kopen. Dat kan in elk tuincentrum. Maar je kan ook insectenhotels kopen bij het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek. Zij maken alle hotels handmatig en de opbrengst gaat integraal naar hun werking. Zo help je onze inheemse wildlife twee keer vooruit! (Meer info op http://www.natuurhulpcentrum.be)

Maar wie een beetje handig en creatief is, kan ook zelf zo’n hotel maken! (Voor het geval je nu denkt: ‘Ja, maar dan krijgt het Natuurhulpcentrum geen financiële steun’ heb ik een nuttige tip: Je kan lid worden, zo steun je ook 😉 )

De start van ons insectenhotel.

Je hebt in de eerste plaats een houten kader nodig, waarin je het hotel opbouwt. Je kan hier hout voor kopen, maar recyclage is beter (zowel voor de ecologische voetafdruk als voor de portemonnee). Je kan aan de slag gaan met restjes hout, maar een andere leuke optie is de kringloopwinkel! Daar heb je kastjes in allerlei soorten en maten, die heel geschikt zijn voor een tweede leven als insectenhotel. (Ga wel voor vol hout, dat is meer weerbestendig.) Ik vond een tweedehands boekenkast in de kringloopwinkel van Veerle (Laakdal) die ideaal was qua afmeting voor het hotel dat ik voor ogen had.

Voor de opvulling kan je naar hartenlust kiezen, op basis van wat je zelf leuk en mooi vindt. Het is natuurlijk wel leuk als je voor veel variatie kiest, want zoveel te meer variatie in jouw hotel, zoveel te meer insecten er hun gading zullen vinden.

Mogelijke hotelgasten:

  1. Vlinders: voorzie één compartiment van jouw hotel van een deurtje met daarin gleuven van 1 centimeter breed en zo’n 8 centimeter lang. Richt de binnenkant in met enkele takken. Vlinders vinden zo’n kast leuk om in te schuilen of te overwinteren.
  2. Solitaire bijen, metselbijen en graafwespen: deze dieren houden van holle takken of takken met een zachte binnenkant (zoals bamboe, riet, forsythia, zonnebloemstengels,…). De takken mogen van variërende diameters zijn, en zijn best minstens 15 centimeter lang. Ook boorgaten in boomstammen zijn prima voor deze dieren: voorzie boorgaten van 4 tot 10 millimeter diameter, en boor ze zo diep mogelijk. Metselbijen zijn ook tevreden met snelbouwstenen, zij kunnen de typische gaten in die stenen ook als woonst gebruiken.
  3. Gaasvliegen, lieveheersbeestjes en andere kleine torretjes: zij houden van een compartimentje gevuld met hooi, stro of snoeisel (zoals bijvoorbeeld het snoeiafval van een lavendelstruik).
  4. Grotere keversoorten en oorwormen: zij verkiezen een compartimentje gevuld met gedroogde dennenappels.

Het is niet zo evident om al die vulling in één keer bij elkaar te krijgen. Zeker als je een groot hotel wil vullen. Daarom maak je er best een meerjarenplan van: begin nu (en dit najaar) alvast met het verzamelen van snoeihout, holle takken, denneappels,… en laat alles goed drogen. Ga in de winterperiode gezellig een paar kringloopwinkels bezoeken op zoek naar een leuk kastje. En dan kan je volgend voorjaar zelf aan de slag. Ik wens je veel plezier toe!

Dit is ons insectenhotel. Wij kozen ervoor om alle bovengenoemde hotelgasten een plaatsje te geven door een vlinderkast, holle takken, stammen met boorgaten, met hooi gevulde bloempotjes, lavendel, dennenappels en snelbouwstenen te voorzien. Met het gure regenweer van vandaag, konden de insecten hun nieuwe woonst al goed gebruiken!

2 Comments on “Vanaf vandaag is onze bed and breakfast geopend!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: