because knowledge can save our planet
‘Pandatweeling geboren in Pairi Daiza.’ Het stond gisteren in alle media. Goed nieuws, uiteraard! Het is mooi om te zien hoe wetenschappers, dierverzorgers en sympathisanten de handen in elkaar slaan om het fokprogramma voor deze diersoort te ondersteunen. En het is nog mooier om te zien hoe China -als ‘eigenaar’ van alle panda’s wereldwijd- veel geld, tijd en moeite spendeert om hun zwartwitte uithangbord voor uitsterven te behoeden. Applaus!
En al dat werk heeft ook resultaat, want volgens de IUCN Red List is de panda (Ailuropoda melanoleuca) als diersoort ‘kwetsbaar’, maar wel stilaan in aantal aan het toenemen. Hip hoi!
En toch heeft dit mooie verhaal een bittere nasmaak. Als panda is er geen vuiltje aan de lucht. Maar je moet maar de pech hebben om als één van de drie andere Aziatische berensoorten geboren te worden. Dan heb je een pak minder geluk. De Aziatische zwarte beer (Ursus thibetanus) , de lippenbeer (Melursus ursinus) en de Maleise beer (Helarctos malayanus) hebben allemaal ook het status ‘kwetsbaar’, maar hun aantal blijft achteruitgaan. Het ziet er niet goed uit voor deze soorten. Ze krijgen namelijk niet het aanzien en de hulp die panda’s krijgen. Integendeel. Deze drie berensoorten worden aanzien als een delicatesse in Azïe. Vooral de poten vallen in de smaak, die zouden niet alleen lekker zijn maar zouden ook helende krachten hebben. De drie soorten worden ook gehouden in zogenaamde ‘bearfarms’ waar ze in erbarmelijke omstandigheden dienst doen als levende gal-leveranciers.
China is niet het enige Aziatische land dat deze praktijken toepast, maar ze zijn wel een grote speler. Het zou fijn zijn als dit land zijn goedwil en expertise niet alleen op de panda’s zou toepassen, maar ook op deze drie andere soorten.
Misschien kunnen wij al beginnen met een verschil te maken. Hou je van panda’s? Super! Maar probeer ook oog te hebben voor die drie andere ‘berenbroertjes’. Bekijk het wat minder zwart-wit: ook de andere berensoorten zijn onze aandacht meer dan waard!